Νέα / Ειδήσεις

19.11.2021

Αφιέρωμα: «Η σχέση εργασίας στην Gig Οικονομία: Νομολογιακές και νομοθετικές εξελίξεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο»

Το νέο, διπλό τεύχος της ΕΕργΔ που μόλις κυκλοφόρησε (Σεπτέμβριος–Οκτώβριος 2021) είναι αφιερωμένο στην gig οικονομία, που τα τελευταία χρόνια κερδίζει διαρκώς έδαφος διεθνώς, επιτείνοντας την εργασιακή επισφάλεια εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων σε ολόκληρο τον κόσμο και θέτοντας σοβαρές προκλήσεις στο δόγμα του παραδοσιακού εργατικού δικαίου.

Η ιδέα για την υλοποίηση του αφιερώματος γεννήθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους. Στο χρονικό εκείνο σημείο τα Ανώτατα Δικαστήρια πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών, αλλά και το ίδιο το Δικαστήριο της Ένωσης, είχαν ήδη εκδώσει τις πρώτες τους αποφάσεις με τις οποίες έδιναν απάντηση στο ερώτημα αν οι εργαζόμενοι μέσω πλατφόρμας παρέχουν εξαρτημένη εργασία, με εργοδότη τους την πλατφόρμα, ή αν είναι εξωτερικοί συνεργάτες της πλατφόρμας, συνδεόμενοι μαζί της με σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών. Την ίδια περίοδο η κατάσταση της πανδημίας και τα συνακόλουθα επαναλαμβανόμενα lock-down εκτίναξαν το φαινόμενο της εργασίας μέσω πλατφόρμας και στη χώρα μας, καθιστώντας ορατά τα ανακύπτοντα εργατοδικαιικά προβλήματα και για την ελληνική έννομη τάξη. Όπως συνέβη και σε αρκετά ακόμη κράτη, ευρωπαϊκά και μη, οι ανωτέρω εξελίξεις οδήγησαν και τον Έλληνα νομοθέτη στην επιλογή να ρυθμίσει για πρώτη φορά την εργασία μέσω πλατφόρμας εισάγοντας ειδικές διατάξεις στον πρόσφατο ν. 4808/2021. Εν τω μεταξύ, το ζήτημα δεν άργησε να απασχολήσει και τον εγχώριο δημόσιο διάλογο με αφορμή την περίπτωση πλατφόρμας η οποία επιχείρησε να τρέψει σε συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας των διανομέων της.

Αυτή ήταν, σε αδρές γραμμές, η κατάσταση εντός και εκτός Ελλάδος όταν συντάσσονταν οι μελέτες του ειδικού αυτού αφιερώματος, στη γενική προβληματική του οποίου μας εισάγει η Ματίνα Γιαννακούρου. Ακολουθούν οι μελέτες του Rolf Wank (Γερμανία), της Βαρβάρας Πάλλη (Γαλλία), του Φώτη Βέργη (Ηνωμένο Βασίλειο) και της Αγγελικής Καίσαρη (Ελλάδα), οι οποίες μέσα από μια διεισδυτική δογματική οπτική προσφέρουν έναν τεράστιο πλούτο πληροφόρησης για τις διεθνείς εξελίξεις πάνω στο θέμα, συμβάλλοντας καίρια στην υπό εξέλιξη επιστημονική συζήτηση.

Καλή ανάγνωση!

Αποκτήστε πρόσβαση στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού στη διεύθυνση www.eergd.gr

Κάντε Like στη σελίδα μας https://facebook.com/eergd προκειμένου να λαμβάνετε ενημερώσεις για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του εργατικού δικαίου.