Νέα / Ειδήσεις

13.07.2016

Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η προσφυγή τεσσάρων δικαστικών Ενώσεων για τις δηλώσεις πόθεν έσχες

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε ομοφώνως ως αβάσιμη την προσφυγή τεσσάρων δικαστικών Ενώσεων που ζητούσαν να ακυρωθεί ως προς ορισμένα σημεία η υπουργική απόφαση που καθορίζει το περιεχόμενο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) των δικαστών και εισαγγελέων.

Οι τέσσερεις δικαστικές Ενώσεις είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση που καθορίζει το περιεχόμενο των δηλώσεων πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης) και οικονομικών συμφερόντων, ως προς το σκέλος που αφορά τη δήλωση των φυλασσομένων τιμαλφών, μετρητών, κ.λπ. σε θυρίδες ή εκτός Τραπεζών.

Οι Ενώσεις στεφόντουσαν κατά ορισμένων διατάξεων της από 24.11.2015 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, που καθορίζει το περιεχόμενο της δήλωσης πόθεν έσχες και της δήλωσης οικονομικών συμφερόντων. Αναλυτικότερα, οι Ενώσεις ζητούσαν να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση ως προς το σκέλος εκείνο που αναφέρει στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης ότι:

1) δηλώνονται τα φυλασσόμενα εκτός των Τραπεζών μετρητά (πάνω από 15.000 ευρώ), τιμαλφή, πολύτιμα είδη και μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι συνολικής αξίας πάνω από 30.000 ευρώ και

2) δηλώνονται τα στοιχεία των οικείων συγγενών (ενήλικων και θετών τέκνων, αδελφών, παππούδων και γιαγιάδων, εγγονών, κ.ά.), την στιγμή που ο νόμος έχει καταργήσει την υποχρέωση αυτή.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου) με την υπ’ αριθμ. 1468/2016 απόφασή της, έκρινε ότι η υπουργική απόφαση της οποίας την ακύρωση ζητούν οι δικαστικές ενώσεις «δεν έχει έδαφος εφαρμογής στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς».

Το ότι δεν καταλαμβάνει τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, σημειώνουν οι Σύμβουλοι Επικρατείας, προκύπτει και από το υπόμνημα που κατέθεσαν οι αρμόδιοι υπουργοί, στο οποίο σημειώνουν ότι δεν αφορά η επίμαχη απόφασή τους το δικαστικό και εισαγγελικό σώμα.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει: 1) η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, 2) η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, 3) η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και 4) η Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

Π.Τ.