Νέα / Ειδήσεις

18.03.2020

Tο νέο, διπλό τεύχος της ΕΕργΔ (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2020)

Στο νέο τεύχος της ΕΕργΔ (11/2019) που μόλις κυκλοφόρησε:

Στο νέο, διπλό τεύχος της ΕΕργΔ που μόλις κυκλοφόρησε δημοσιεύονται τα πρακτικά από το διήμερο συνέδριο εργατικού δικαίου (Βόλος, 29-30.11.2019) που συνδιοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία  η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου προς τιμήν του Ιωάννη Κουκιάδη και εις μνήμην του Λεωνίδα Ντάσιου.

Με κεντρική θεματική «Εργατικό Δίκαιο: Μοχλός ανάπτυξης ή οπισθοδρόμησης της ελληνικής κοινωνίας;», οι βασικοί άξονες της οποίας παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και Πρόεδρο του Δ.Σ.Α. Δημήτρη Βερβεσό στον Εναρκτήριο Χαιρετισμό του και, ακολούθως, αναλύθηκαν από τον τιμώμενο Καθηγητή Ιωάννη Κουκιάδη στη Γενική Εισήγηση του συνεδρίου, οι εξαίρετοι ομιλητές που έλαβαν μέρος στην επιστημονική αυτή συνάντηση πραγματεύθηκαν ορισμένα από τα βασικότερα ζητήματα που απασχολούν την τρέχουσα νομοθετική και νομολογιακή επικαιρότητα στο πεδίο του εργατικού δικαίου.

Ειδικότερα, στο Πρώτο Μέρος του τεύχους (πρώτη ημέρα του συνεδρίου) εξετάζονται δύο εξαιρετικά σημαντικές και επίκαιρες θεματικές: α) η επέκταση των σ.σ.ε., οι εξαιρέσεις από το πεδίο εφαρμογής των κλαδικών σ.σ.ε. και η πρόσβαση στον μηχανισμό της διαιτησίας μετά τον πρόσφατο ν. 4635/2019 (εισηγητές: Γεώργιος Λεβέντης, Άρις Καζάκος, Μαρία Ντότσικα) και β) η προστασία των εργαζομένων στο πλαίσιο του outsourcing και των συμβάσεων εργολαβίας (εισηγητές: Γιώργος Θεοδόσης, Κώστας Πηνιώτης, Θωμάς Καμενόπουλος).

Το Δεύτερο Μέρος του τεύχους (δεύτερη ημέρα του συνεδρίου) ξεκινά με τη δημοσίευση της Κεντρικής Ομιλίας του συνεδρίου, στην οποία ο Ευάγγελος Βενιζέλος πραγματεύεται τη σχέση του νόμου και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στη νομολογία της κρίσης.

Και ακολουθούν δύο επιμέρους θεματικές για δύο επίσης εξαιρετικά σημαντικά όσο και επίκαιρα ζητήματα: α) την προστασία από την απόλυση και τον βάσιμο λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας μετά το άρθρο 117 παρ. 2 του ν. 4623/2019 (δημοσιεύονται οι εισηγήσεις του Δημήτρη Ζερδελή και του Παναγιώτη Μπουμπουχερόπουλου) και β) την καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών ως μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας (δημοσιεύεται η εισήγηση του Μιχάλη Καλαντζόπουλου).

Το τεύχος κλείνει με την παρέμβαση του Αλέξη Μητρόπουλου στη Στρογγυλή Τράπεζα του συνεδρίου.

Καλή ανάγνωση!

Αποκτήστε πρόσβαση στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού στη διεύθυνση www.eergd.gr

Κάντε Like στη σελίδα μας https://facebook.com/eergd προκειμένου να λαμβάνετε ενημερώσεις για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του εργατικού δικαίου.